Vina Belje

Facebook
Twitter
LinkedIn
Koliko god voljeli tragati za malim i mladim vinarijama i vinarima, volimo mi, naravno, otići i kod onih velikih sa stoljetnom tradicijom. Tako su na jednom od naših putovanja duboki naklon moćne gomilice zaslužila Vina Belje smješteni u srcu Baranje u Kneževi Vinogradi info.
Podrum Vina Belje je ukopan u zemlju još prije 5 stoljeća i obilazak uz stručno vođenje je nešto što si u svakom slučaju trebate priuštiti i doživjeti osjećaj kad stojite ispred velikih vrata i zamišljate što je iza njih. Odjednom kad se vrata otvore ispred vas se stvori dugački hodnik ispunjen drvenim bačvama i ugodna temperatura od 15 ak stupnjeva koja je potpuna suprotnost od 30ak s kojih smo se spustili dolje.
Ima nešto u toj višestoljetnoj priči kombiniranoj sa ambijentom podruma u kojoj pametno složena rasvjeta i starom ciglom obloženi zidovi daju određenu dozu mističnosti.
Kad je uz to stručno vođenje kroz podrum od strane beljskog enologa onda znate da je potpuni doživljaj zajamčen.
Proveo nas je kroz stari dio gdje su hrastove bačve i onaj drugi gdje su inoxice, a mi smo kao male spužve s čašom oko vrata upijali svaku rečenicu pri tome kušajući ono najbolje. I princu Eugenu Savojskom koji je postavio temelje Belju “samo je najbolje, bilo dovoljno dobro”, pa nismo htjeli proturječiti već smo se prepustili, gotovo odlazeći u onu “samo je previše dovoljno” ( što vrijedi i za neke druge aktivnosti😉).
Dugo nam je obilazak trajao ( uključujući i arhivu koja datira iz 1949.) jer je sam podrum ogroman, ali ono što smo svi skupa zaključili je da je potrebna silna volja i strast za obići milijune čokota na 600ha vinograda.
Kod velike vinarije često je nezahvalno izdvajati pojedina vina bila ona iz najprodavanije linije ( koju sad vrlo često na koncertima možete kupiti ukoliko ne želite pivo, što Anja stalno ističe) ili pak Goldberg kao ekskluzivnije linije jer sva ona imaju svoju publiku i zaslužuju pažnju. Ono što ih krasi je konstantna kvaliteta i s njihovim vinima znaš na čemu si i da ne možeš pogriješiti u odabiru bilo da je to odabir za poklon ili odabir za druženje uz roštilj ili u kafiću.
Nismo stigli kušati vino u vinogradu, ali to će nam poslužiti kao razlog da se ponovno vratimo. 🥂