Vinarija Pinkert, Suza (Baranja)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Za sve vinske entuzijaste koji posjećuju Baranju odlazak u Suzu i Zmajevac je obavezan, a na tim vinskim cestama obavezna postaja su Vina Pinkert . Ni moćna gomilica tu nije iznimka. Nakon što smo se smjestili u pitoresknu kuću Kuća za odmor-Mali Anđeo koja se nalazi na predivnoj poziciji iznad Suze i okružena je vinogradima pojurili smo između dva nevremena prema Pinkertu.
S vinima Zoltana Pinkerta smo se prvi put susreli prije 5,6 godina zahvaljujući jednom mom dragom kolegi odvjetniku iz Osijeka koji nam je poklonio karton njegovih vina i već tada nam je nepce osvojio njegov sauvignon blanc koji uz već standardno odličnu graševinu ima stalno mjesto među našim zalihama vina. S vremenom se ta ljubav proširila i na crna vina.
Kao što uvijek naglašavamo u našim pričama doživljaj vina je potpun kad upoznate vinara i čujete njegovu priču. A Zoltan Pinkert ima puno za ispričati. Iako bez formalne vinske, enološke naobrazbe kroz godine iskustva, pokušaje ali i pogreške, koje spremno priznaje, dostigao je takvu razinu da su mu skoro sva vina vrhunska i da je sa svojim znanjem neupitni autoritet u vinskom svijetu. Bilo je jako zanimljivo slušati kako je od mladića koji je igrao nogomet postao vinar i kako je nakon što mu je u ratu, od kojeg je pobjegao s obitelji u Budimpeštu, u potpunosti opustošena i vinarija i cjelokupno imanje, sve to ponovno radom i upornošću obnovio i kako je sada u procesu izgradnje moderne kušaone, vinarije i podruma. To može samo uporan čovjek a Zoltan Pinkert to doista jest.
Uz svako vino koje smo kušali čuli smo priču koja se uz njega veže. Bilo da je riječ o briljantom roseu, graševini ili sauvignonu od bijelih ili pak iznimnom merlotu, cabernetu ili frankovki od crnih vina g. Zoltan nam je vrlo detaljno opisao proces nastanka, položaj vinograda, vrijeme berbe, sortne prednosti i mane i još puno sitnih detalja koji su nam zaokružili doživljaj vina, a doživljaj vina je bio sjajan zahvaljujući i slavonskim delicijima koje je stavio pred nas. Svatko od nas je imao svog favorita, no jedinstveni smo bili u ocjeni kako je rose izniman i kako je frankovnka bezrazložno potcijenjena sorta. Ni komarci ni prijeteće nevrijeme nisu nas mogli otjerati jer je g. Zoltan stalno nudio nešto novo za kušati.
Naravno da smo kupili puno toga i naravno da smo njegova vina naručivali i na more a kako i ne bi kad su za dan i pol graševina i sauvignon stigli iz Suze u Zečevo.
Puno toga smo čuli, kušali, naučili pa se posebno veselimo ponovnom druženju s tim nevjerojatno simpatičnim i pristupačnim čovjekom u njegovoj novoj vinariji gdje ćemo opet kušati stare provjerene ali i neke nove adute Zoltana Pinkerta. 🥂