Jagunić vina, Plešivica

Facebook
Twitter
LinkedIn
Samo 3 min dalje od Griffin Vinarije nalazi se jedna malo drukčija, ali opet posebna vinska priča. Riječ je o Jagunić vina | Plešivica gdje nas je dočekao Dominik Jagunić. Susretljivost prilikom dogovora oko našeg dolaska, pretočila se u iznimnu gostoljubivost i vrhunsko enološko iskustvo što i nije veliko iznenađenje kad doznate da je riječ o jednom visoko obrazovanom i profesionalnom mladom čovjeku kao što je Dominiku. Kad tome pridodate mesne i sirne delicije upotpunjene toplim, svježim kruhom bake Ljubice, sigurni ste da je to nastavak jednog sjajnog dana.
Ono što nam je prvo zaokupilo pažnju prilikom dolaska u vinariju je prekrasna terasa kuće s koje puca pogled na amfiteatralne stepenice Jaskanskog vinogorja, i na Jagunićeve vinske sorte jer sve su tako blizu kuće. Kušate vino i gledate gdje je nastalo. To je nešto posebno, a i Andrej je uživao u pogledu. I taj pogled je nešto što bi većina posjetitelja istaknula kao glavni adut ove Vinarije dok je nama to definitivno bio Dominik koji nas je kroz stručnu degustaciju njegovih vina vodio gotovo tri sata. Osobna posvećenost naših vinara njihovim gostima je nešto što predstavlja veliku prednost i kvalitativan dodatak ponudi, u odnosu na ono što se nudi u visoko komercijaliziranim vinarijama.

Taj osobni pristup odmah smo osjetili kad je pred nama otvorio svoje pjenušce, a nakon toga i paletu mirnih vina. I taman kad smo svi odabrali svoje favorite, Anjina sestra pjenušac La bulle Rose, punac sivi pinot, punica rizling, Anja rizvanac, a ja Blanc de blanc pjenušac, Dominik je otvorio nešto sasvim drukčije- Amber Selection traminac crveni, narančasto vino koje je ono vino koje vinar napravi po svom guštu i na koje je posebno ponosan. Odmah smo se sjetili Jelene i njene rečenice na Vinska škola Jelene Šimić Valentić: “Ovo je vino kojem treba dati priliku.” I jesmo, dali smo mu priliku a mene je doslovce ostavilo bez teksta zbog prekrasne boje, divnih aroma i punoće okusa. Napunili smo gepek vinima i krenuli doma, prepuni doživljaja, obogaćeni za još jednu vinsku priču. Moramo se vratiti ponovno jer nismo jeli plešivički copanjek, a moramo i po vino i pjenušce. Nadamo se degustaciji Le bulle rosea na 8. Pink Day Zagreb ako bude u siječnju. I da, nadamo se da će Dominik i dalje proizvoditi nemirna pjenušava vina i narančasta vina ali i ova mirna. Ona kao mirna nisu nimalo dosadna, dapače, sjajna su…