Vinarija Kolarić, Hrastje Plešivičko

Facebook
Twitter
LinkedIn
Jedna od strasti moćne gomilice je kuhanje i pripremanje jela za obitelj i prijatelje. Dok moj muž vrijedno priprema slijedove za obiteljski/prijateljski ručak, ja serviram i ukrašavam stol i odabirem vina koja ćemo točiti.
No, volimo mi i ići na ručkove, posebno nedjeljom, do mojih/do svekrve/kod prijatelja ili u restorane, gdje drugi poslužuju svoje delicije i gdje ne peremo tanjure. Još kad se spoji odlazak u restoran povodom maminog i tatinog rođendanskog slavlja u Vinarija Kolarić onda je to znak za vrhunsko enogastronomsko iskustvo i dugo sjećanje.
Love is in the wine po engleski ili ljubav je u vinu slogan je tog velikog igrača Franje Kolarića iz Hrastja Plešivičkog.
Franjo Kolarić po naški a po talijanski Coletti se savršeno uklapa u njegovu igru sa sivim pinotom u talijanskoj formi nazvanoj pinot grigio.
Zašto igrača, pitate se? Zato jer imate osjećaj da se igra s vinima. Kad nam je na stol stavio Stare sorte ( plavec žuti, šipelj, štajerska belina, kraljevina), vino koje je odraz obiteljske tradicije, tradicije kraja i koje je nadišlo ono kućno vino s praga kuće, onda znate da je riječ o čovjeku koji štuje svoje naslijeđene loze.
Ali kad vam, s druge strane, otvori pjenušac Coletti blanc nature onda vas već uvodi u neku novu suvremenu dimenziju. Ili kad vam predstavi da mu pinot grigio odležava u amfori iz Gruzije od 1200 l, te kad vam na stol stavi pinot gris iz keramičke boce onda znate da je riječ o nečem drukčijem, novom, fanstastičnom iskustvu. On se doslovce igra sa sivim pinotom.
Vinificira ga u nekoliko različitih varijacija (bazični , sur lie, iz amfore… ), točnije u 8 njih. Posebnu pažnju posvećuje toj sorti s kojom smo i mi dobro upoznati jer je Alen zaljubljenik u sivi pinot. Prošle godine smo putovali u Alsace, francusku regiju poznatu po sjajnim vinima i najboljem sivom pinotu/pinot grisu na svijetu ( o čemu ćemo uskoro pisati) i slobodno možemo reći da iako nije isti način izvedbe, Franjo Kolarić može slobodno biti ponosan na svoju izvedbu.
A osim vina može biti ponosan i na izvrsnu hranu koja se servira u njegovom restoranu koja se savršeno nadopunjuje s njegovim vinima. A ako i popijte koju čašu više, ne brinite, Franjo Kolarić ima dovoljno soba i apartmana u kojima možete prespavati.
Mi sigurno znamo da ćemo se vratiti, jer osim što želimo ponoviti gradivo, jedva čekamo kušati Pét-Nat pjenušac, koji se radi prema najstarijoj metodi od sorti chardonay i sivi pinot, gdje se jedna jedina fermentacija odvija u boci.
Veselimo se! 🥂