Šoškić Winery & Distillery, Plešivica 2020.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ako se pitate kako smo čuli za Dvorska vina Šoškić & Dvor odnosno kako smo došli do tog Dvora i pogleda na vinograde i brežuljke koji se ne zaboravlja odgovor leži u DVORU, vinjaku. Sestra ga je Alenu kupila za rođendan , po preporuci kolege Josipa koji ima zavidno znanje o alkoholnim pićima , posebno vinima a nažalost ne bavi se time, i Alen se oduševio. Posebno i stoga što on s puncem i punicom prije ručka uvijek popije konjak, i to je piće uvijek oznaka za proslavu, nagradu, kad se sretno stigne na more, s mora ili slično. Dobiven od starih sorti, odležava u pomno odabranim hrastovim bačvama minimalno 3 godine, karakterističnog je okusa koji osvaja. To morate probati, to morate kupiti, to morate imati doma i uživati u njemu. Alen je i inače veliki obožavatelj konjaka za koji važi izreka da predstavlja kralja među alkoholnih pićima. Sada znamo da se odličan konjak, odnosno vinjak ( konjaci se proizvode samo u francuskoj pokrajini Charente sa središtem u Cognacu, koju smo posjetili prije dvije godine a o čemu ćemo pisati drugom prilikom) može pronaći i u Hrvatskoj, tj. u Gornjoj Reki pokraj Jastrebarskog.

Povijest imanja gdje se nalazi vinarija i destilerija seže u 19.st i veže se za dr. Antu Starčevića koji je tamo imao imanje za odmor, ali sve je utihnulo i zapustilo se po njegovu odlasku iz kraja. Vinski duhovi htjeli su nekog novog vlasnika, nekog entuzijasta koji će imanje podići na svjetsku razinu, koji će tamo živjeti i raditi s obitelji te je imanje oživjelo iza 1992. pod vrijednim rukama Siniše Šoškića, nekad elektrotehničara, danas vinara. I ovdje naglašavamo da je osobna posvećenost gostu ono što ih krasi kao vinare jer mi nismo ni poznati, ni slavni niti smo turistička agencija, poznati časopis ili smo došli u autobusu punom ljudi. Šoškići ne odbijaju goste niti u vrijeme berbe pa smo se ugurali na sat, sat i pol u ionako teške i zahtjevne dane berbe. Leonardo nam je predstavio Pinot Noir, Pinot Gris, Riesling, Sauvignon a mene su posebno oduševile etikete i boce, male bucke i dugačka frula u stilu onih alzaških.
Za favorita smo odabrali sivi pinot u francuskoj verziji- Pinot Gris kojeg smo kupili u dostatnim količinama za jesen:).
Mozete kupiti svu ovu kvalitetu i online i u njihovim vinotekama ali mi uvijek preporucamo druženje kod vinara, prezentaciju vina baš od njih jer onda uvijek okus traje duže …..
Vratiti cemo se po još 🙂 i na degustaciju domaćih kobasica, slanine i šunke koje još nisu bile spremne za degustaciju ali su moji nećaci gurmani prokomentirali da moramo doći opet zbog kobasica.
Prognoza za vikend je sunčano. Ako je ovo o čemu pišemo nešto što vas zanima onda toplo preporučujemo odlazak (uz prethodnu najavu) u vinariju obitelji Šoškić. 🥂