Vina Košutić, Kutina

Facebook
Twitter
LinkedIn
Jeste li kušali škrlet? Ako još niste onda ste puno propustili, a ako jeste onda znate da vas vino te sorte od bilo kojeg vinara nije razočaralo. Moslavina je vinski dom te skoro potpuno zaboravljene autohtone sorte koju su od zaborava otrgnuli tamošnji vinski entuzijasti uz pomoć stručnjaka s Agronomskog fakulteta iz Zagreba i sad škrlet živi svoj san.
Mi smo svoj prvi škrlet kušali na reviji vina hrvatskih autohtonih sorti pod nazivom “Vina od davnina” i već tad smo osjetili povezanost s tim prekrasnim bijelim vinom. A kod Jelene u Pupitres – boutique vinske kulture na Wine tastingu pod nazivom Okusi hrvatskih vina i zalogaja susreli smo se s Vina Košutić i od tad su taj škrlet ali i ostala njihova vina neizostavan sadržaj u našem domu.
Za potpuni doživljaj trebalo je naravno posjetiti i mjesto gdje se proizvodi ono u čemu mi uživamo. Put nas je odveo na obronke iznad Kutine gdje su nas dočekali otac Damir Košutić i mlađi sin Igor. Ono što je posebno ostavilo utisak na nas je skromnost tih vinara i uvjeti u kojima stvaraju vina pa tako i ovogodišnji Decanterov laureat- Škrlet 2019., pri čemu ne smijemo zaboraviti ni doprinos drugog sina Hrvoja koji je baš tih dana po drugi put postao otac pa se nismo imali priliku upoznati.
Naši domaćini su bili vrlo susretljivi pa su s nama podijelili mnoštvo zanimljivosti vezanih uz njihovu vinariju. Jedna od njih je etiketa na kojoj se nalazi stilizacija 7 redova u vinogradu kao znak od čega su krenuli, s posebnim naglaskom da svaka sorta ima svoju boju stilizacije ( škrlet je narančasti, graševina zelena, cabernet sauvignon je ljubičasti itd…). Anjin favorit je naravno bio i ostao škrlet dok sam ja ostao u dvojbi između škrleta i pinot bijelog iz posebne serije nazvane familia. A i ovaj tekst smo napisali ispijajući odličan pjenušac Noel, nazvan po prvom unuku u obitelji Košutić.
Posebno želimo naglasiti obazrivost domaćina jer je g. Košutić donio Andreju sok i kekse kako bi i on imao potpuni doživljaj degustacije u njihovoj vinariji.
Otišli smo prepuni dojmova a ni gepek našeg auta nije bio manje ispunjen finim vinima. Dio tih vina smo ponijeli i na more gdje su se savršeno slagala s morskim delicijama.
Veseli nas da je škrlet zasluženo zauzeo svoje mjesto u značajnom broju ugostiteljskih objekata jer predstavlja izuzetan value for money, a ove godine će svoje mjesto naći i na našem tradicionalnom božićnom obiteljskom ručku.
Nadamo se da će se i na vašem vinskom putu naći ova sjajna vinarija a i na vašem stolu sjajno vino poput škrleta. 🥂