Šember winery, Plešivica

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kakav bi to bio vikend da moćna gomilica ne ide na Vinske ceste? Ne znamo. Kakve bi to priče s Plešivice pisali da nismo upoznali i tu sjajnu vinsku obitelj iz Šember winery?Ne znamo i ne želimo znati. Ali znamo da smo proveli lijepu sunčanu subotu u Donjim Pavlovčanima i pili Šember vina i pjenušce. Na prekrasnoj terasi, uz sirne i mesne zalogajčiće kušali smo Šember Brut i Šember Rose, s kojim smo posebno oduševljeni. Čarli je imao za društvo Šember štenca Jimmya ( a možda i Đimi), a i Andrej je aktivno sudjelovao u njihovoj psećoj igri ( s lopticom posebno). Stručnu degustaciju vodila je divna Martina Šember, snaha vinara Zdenka i Ivanke, nova snaga u obiteljskoj vinariji. Strpljivo je ona slušala i naše priče, naše hvale o našim obiteljskim proizvodima (sok od aronije, sok od jabuke, lješnjaci, Vino, rakija, ocat) i sažeto, stručno (Martina je kao i njen muž Nikola Šember dipl.agronom)i zanimljivo prezentirala ta tekuća zlata kuće, taman sa dostatnim količinama informacija za nas. Ostala sam oduševljena Šember Chardonnayem koji mi je vanserijski pitak, dok je Alenu vrhunac bio Pinot noir Vučjak iz 2017. Za doma smo osim ova dva naprijed navedena kupili i Magnum Cabernet sauvignon, Šember Rose i Pjenušac Pavel (ime je dobio po mjestu gdje žive i crkvici Sv Pavla uz vinograd, a nama je to ime koje nam se jako svida, možda za nekog novog člana moćne gomilice).

Još malo o njima…. Jesam li već napomenula da su lijepi, skladni i gostoljubivi?…o da Martina i Ivanka, s kojima smo se družili, su sve to….
Još malo o bitnim datumima za njihova vina i vinariju:
-1991. – prvi izlazak na tržiste pod vlastitom etiketom.
-1997. izlazi njihov pjenušac proizveden klasičnom metodom
– 2011.izlazi njihovo prvo vino iz amfore – Qvevri (rajnski rizling),
– 2020. Prvi posjet moćne gomilice Šemberima.😉
Nek i vama 2020. bude ta godina u kojoj ste bili u ovoj sjajnoj vinariji. Upoznajte te jednostavne, vrijedne ljude i pijte fantastična vina, a za doma si i kupite pjenušce jer što je dan bez mjehurića?🥂