Vinarija Burnum, Biskupija

Facebook
Twitter
LinkedIn

Uvijek nas oduševe priče kad čovjek škrtu zemlju i kamen pretvori u rajski vrt. Jedan od takvih primjera kojima je to uspjelo je Vinarija Burnum. Sa sjeverne strane Promine u samom kršu raste 30.000 trsova loze raznih sorti koje daju vrhunska vina Burnum. Burnum je inače najveći rimski vojni amfiteatar na ovim prostorima i dio je NP Krka ( svakako nezaobilazna stanica) . Kad su nas ovo ljeto domaćini iz vinarije doveli na njihov posjed nedaleko od mjesta Biskupija pokraj Knina, nismo mogli vjerovati da se u tako nešto impresivno može pretvoriti krš i kamen. 6,5 ha vinograda i 8 ha badema iz ekološkog uzgoja nalazi se de facto usred ničega i navodnjava se iz bunara s dubine od 220 m.

S njihovim vinima smo se prvi put susreli, naravno, u Pupitres – boutique vinske kulture i stvarno su nas oduševila. Nismo se mogli odlučiti što nam je bilo bolje: Crni cuvee koji se proizvodi od merlota, cabernet sauvignona i babića ili, pak Bijeli cuvee od pošipa, maraštine, viognera i chardonneya u kojem smo uživali s domaćinima na kninskoj tvrđavi.
Posebno iznenađenje nam je bio pjenušac od Babića, prvi na ovim prostorima.
Kad smo ovo ljeto bili tamo, vinarija je bila u završnoj fazi, stoga se jako veselimo ponovnom odlasku u vinariju Burnum kako bi njihova vina doživjeli i kušali u samoj vinariji.
Ako ste u posjetu NP Krka ili Kninu, neka vam i ovo bude obavezna stanica, vjerujte, uživat ćete, kao što smo i mi uživali. 🥂