Benvenuti Vina, Kaldir

Facebook
Twitter
LinkedIn
Fakin, Tomaz, nastavi niz… pa naravno Benvenuti Vina iz Kaldira, mjestašca koje se s drugog brda smiješi Motovunu. Priču o obitelji Benvenuti, njihovoj tradiciji i teritoriju imali smo čast čuti upravo od vinara samih na jednoj divnoj ljetnoj vinskoj večeri u Pupitres – boutique vinske kulture (Ako niste u mogućnosti putovati, a željeli bi iz prve ruke čuti vinske priče ne propuštajte Vinske večeri s vinarima u Pupitresu.) Nama je to baš sjajan dejt i prilika da se uvijek iznova podsjetimo koliko je mukotrpnog rada potrebno da se dobije to blago u čaši u kojem na koncu uživamo.
I kad čujete nekog poput braće Alberta i Nikole Benvenuti s kakvom lakoćom pripovijedaju o radu u vinogradu i podrumu, na njima se, onda, baš vidi da žive i rade ono što vole. Ja sam obožavateljica njihove Malvazije Istarske za koju volim reći da bi se najradije okupala u njoj. Alen pak posebno voli Caldierosso iz vinograda St Elizabete koji je izniman spoj terana, merlota, nebbiola i tempranilla. Ukupno smo kušali 7 sjajnih vina, uključujući i posebno iznenađenje na kraju, Malvaziju iz 2010, rađenu od prosušenih bobica, koja je došla kao slatki završetak tog sjajnog druženja.
Ponavljanje je majka znanja, a mi smo sve to ponovili u društvu naših prijatelja Ivane i Igora u vinariji Benvenuti u Kaldiru i priznajemo mrvicu je ljepši osjećaj piti vino znajući da vam se spavaća soba nalazi iznad kušaone.
Više o prekrasnoj Benvenuti villa u kojoj smo proveli nekoliko dana pogledajte na stranicama, da ne zatrpavamo objavu slikama kuće s našim koferima, dječjim puzzlama i slikovnicama. Da su sjajni domaćini u to ne treba sumnjati, a kad vam u frižideru ohlade, kao poklon, malvaziju i rose onda će s takvom gestom razoružati i najveće skeptike… Nemam dovoljno mjesta napisati sve nagrade koje su ikada dobili, pa ću samo istaknuti platinasti Decanter i Best in category za Teran 2013., a vjerujte niz nagrada je podugačak.
Svako njihovo vino je odraz savršeno odabranog trenutka u kojem će ono nastati, bilo da je riječ o malvaziji, teranu ili pak muškatu. Mi smo vam ovim tekstom pokušali približiti njihova vina ali stvarni doživljaj će biti potpun onda kad ih, naravno, kušate. Ako ste u mogućnosti uputite se u Kaldir, nećete sigurno pogriješiti. 🥂