Vina Radovan, Radovani

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ako se nađete u Istri, na cesti između Baderne i Vižinade, blizu Višnjana, obavezno skrenite u selo Radovani. Mi smo to ciljano učinili. Selo je to u kojem su obiteljske kuće karakteristične i prepoznatljive arhitekture s ogradama visokih kamenih zidova i ulaznih vrata od kovanog željeza, koja su nekoć uspješno čuvala stoku od kradljivaca. Obratite pozornost na okolne prekrasno uređene vinograde, zemlju crljenicu, a ako ne uspijete u tom trenu uloviti kozu na cesti ili lastavicu na nebu, škicnite na etiketu vinarije Vina Radovan. E, ta koloritna vizualizacija, ideja je dizajnera Sergia Gobboa koja je jedna od rijetkih vinskih etiketa koja je ujedno i razglednica tog kraja. Kad odškrinete vrata ili po istrijanski portun Vinarije Radovan dočekat će vas vinar Franko Radovan, supruga Danijela ili njihova djeca, a najčešće među prvima na vratima je ipak retriverica Bella, koja je i našem Čarliju ( također Istrijanu, odnosno Puležanu) dopustila ulaz i neometano njuškanje po dvorištu. Ako spadate u skupinu onih koji nisu znali za Vinariju Radovan, s jedne strane niste jedini a s druge puno ste propustili ako niste kušali njihova vina, što tamo, što u nekom restoranu ili na nekoj vinskoj reviji poput Vinistre na kojoj su osvojili brojne nagrade.

U vinariju smo krenuli sa željom probati još jednu sjajnu malvaziju s tim što sam ja žarko željela probati njihov sauvignon blanc kao svoju najdražu sortu, a posebno iz Istarskog podneblja, no uz ta vina naišli smo i na druge jednako senzacionalne vinske kapljice, poput Refoška ( za kojeg su procijenili da u njihovom vinogradu daje bolje rezultate nego Teran), Merlota i Cabernet sauvignona. Kad je supruga Danijela onako nenametljivo i samozatajno nakon priče o hektarima koje obrađuju, natočila Chardonnay ( kojim je Alen bio malo je reći oduševljen), ona je stala sa pričom a Alen, ja i naši prijatelji Ivana i Igor samo smo krenuli s hvalospjevima o tom vinu, postavljajući pitanja jedno za drugim i izgovarajući riječi poput uuuuuu, ajme divote, kako je ovo fino, koje vino, dok se naš Andrej bezbrižno igrao u ognjištu ( ne brinite, nije bilo vatre) 😉.
Jednostavno moramo reći da, iako gđa Danijela i g. Franko tiho i nenametljivo pričaju o svojim vinama, ona s druge strane glasno govore za njih.
I za kraj parafrazirajući Ivicu Matoševića: Vino je moćan medij – koji vrlo često otkriva moćan karakter onoga koji ga je proizveo. U slučaju vina Radovan to je potpuno točno. 🍷