Vina Pilato, Vižinada

Facebook
Twitter
LinkedIn

Bilo je to 2019.g.,vinska večer u kvartovskom baru, kad smo se prvi put susreli sa vinima obitelji Pilato. Sve nas je tu večer oduševilo, kako činjenica da smo s malim Andrejem na degustaciji u kvartu, tako i činjenica da smo otkrili odlična istraska vina. Tek nas je 2021.g., navigacija na našoj vinskoj cesti odvela k njima, u vinariju Vina Pilato , u selo Lašići, Općina Vižinada – Comune di Visinada, u predivnu kušaonicu i podrum predivno uređene kuće i okućnice,kod predivnih ljudi, domaćina Eliđa i Sanjina Pilata. Ne bih vas voljela pričom odmah dovesti u kušaonu i podrum već bi voljela naglasiti kako imaju predivnu kuću, kao uostalom i sve kuće u tom kraju, sa nikad viđenim tako lijepim kamenim stepeništem, nevjerojatno lijepo uređenim vrtom, sjenicom podno jasmina. Sama ta vanjština očarava i već upućuje da je riječ o modernim, vrijednim ljudima koji vole sklad, istinsku ljepotu i koji uživaju u onome što rade i imaju. Na samom ulazu dočekali su nas domaćini, širokog osmjeha, kao da im sve u tom danu ide od ruke i taj osmjeh bio je nit vodilja tokom čitavog našeg posjeta . Nevjerojatan osjećaj dobrodošlice bez puno riječi, više mimika i govor tijela. Samozatajni vinari puni znanja, tihi i nenametljivi u pristupu, uveli su nas u kušaonu, i u laganom tempu predstavili svoje maslinovo ulje, svoja vina, filozofiju rada, povijest. Nismo se bazirali na činjenicama nagrada na svim natjecanjima, od tuzemnih, Vinistre i Vinovite do inozemnih niti se bavili poviješću iako nije na odmet spomenuti tu davnu 1934.kao godinu sadnje prvog nasada pod rukama Ivana Pilata. Sljedeće generacije imaju zanimljiva i zvučna imena koja nećete zaboraviti:Končeto, Eliđo i djeca Karin, Sanjin, Sanja baš kao što nećete zaboraviti niti okuse i gutaljaje njihovog vina i ulja. Na 15 ha vinograda pomno odabranih bobica prave oko 70-80 000 boca godišnje a u njihovu luksuzno opremljenu vilu za odmor odmah kraj kuće traži se datum više.

Kušali smo sjajna vina od pjenušca preko malvazije, pinot bijelog, sauvignona, sur lie malvazije, merlota pa do grandioznog grande cuvee koje je već sad jedno veliko vino. U svojoj skromnosti i samozatajnosti nastoje gostu pružiti užitak kroz vino, nastoje da ih gost upozna kroz njihov rad, pa ako mu se dopadne, onda krene i štorija. I baš to nas je oduševilo.
Zadržali smo se više od predviđenog vremena i nismo htjeli gnjaviti s odlaskom u podrum. No, iako je bilo 10 sati navečer naš sin (nepune mu 3 g) je digao pogled i onako ozbiljno pitao: A podrum???😁
Zna sin da nam je to rutina i da tako završavaju naše vinske rute, podrumom. E kakva bi šteta bila ne vidjeti beskrajno čisti podrum, onako matematički posložen, planiranog i svraishodnog rasporeda, apoteka za oči kao i slika s podrumskog zida koja svojom živosti ne izlazi iz glave. Fantastičan provod kod Pilata.🥂
Obitelj je to koja proizvodi sjajna vina i ulja, a nakon druženja s njima osjećate doista mir i radost. Lijepu priču imaju s kim nastaviti, djeca imaju djecu pa glavnom i odgovornom Eliđu ne može ni na tren biti dosadno.
Sigurno se vraćamo. 😉