Clai winery, Krasica

Facebook
Twitter
LinkedIn
Teško da bi se moglo naći bolje mjesto za ostvariti životni san od onog kojeg je odabrao g. Giorgio Clai kada se sa suprugom Vesnom, s kojom je uspješno vodio restoran u Trstu, vratio korijenima u selo Brajki u okolici Buja da bi tamo počeo proizvoditi vino po svom guštu, vino koje je postavilo nove standarde koje mnogi vinari žele slijediti.
Koliko je to bio sjajan izbor, postane vam jasno kad u ranu jesen s terase novoizgrađene Clai winery pogledate dolje u prekrasan krajolik u kojem se isprepliću zeleno žuta boja vinograda i maslinika na bijeloj istarskoj zemlji.
Iako nismo imali priliku osobno upoznati g. Giorgia, u svemu onom što smo vidjeli i kušali osjetila se njegova vinska filozofija, njegov potpis, njegov duh.
A ako nam on osobno nije mogao ispričati vinsku priču Clai vinarije, onda sljedeći najpozvaniji za to je Dimitri Brečević, istarski Francuz ili francuski Istrijan kojemu je Giorgio Clai dao u ruke svoj san. A dao mu ga je u ruke zato što je u njemu prepoznao čovjeka koji potpuno razumije njegovu životnu filozofiju i filozofiju stvaranja ( ne proizvodnje) vina, posebice malvazije.
Iako je bila berba, Dimitri je odvojio više od dva sata da bi nam tu vinsku filozofiju što više približio. Dok nam je pričao o procesu stvaranja vina, nije bilo teško osjetiti poštovanje koje Dimitri ima prema g. Giorgiu i ponos što on kao enolog ima bitnu ulogu u tom procesu.
Nevjerojatna je ta povezanost dva čovjeka različitih generacija, različitog porijekla, a opet tako bliskih u pogledima na ono što je bit vinove loze, grožđa i vina.
Sve to osjetite kušajući Sv. Jakov, Ottocento bijeli ili crni ili pak pjenušac, Baraciju malvaziju ili refošk.
Jednostavna životna i vinska filozofija pretočena u čašu je ono što ćete dobiti kad dođete u Brajke u vinariju Clai.
Ništa više nije vam potrebno…. 🥂