Ako vina imaju svoje čaše zašto ne bi imala i svoje keksiće ?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Što reći na ovu divnu rečenicu mog supruga? E, a zašto ne..
Hrskave, ručno rađene Miscotti keksiće prvi smo put probali u Pupitres – boutique vinske kulture kada je naša divna Jelena Šimić Valentić na savršenoj radionici Wine and cheese uz teran Vina Tomaz dala i Miscotti keksić koji je vlasnica brenda Mirta Atlija posebno izradila za teran. Divan okus koji smo u potpunosti doživjeli tako da smo imajući keksić u ustima otpili gutljaj terana i onda se keksić natopio vinom i mi smo ga iscuclali i potom pojeli. To je jedan jako dobar način kako pojesti ovaj ručno rađeni keksić. Takvo iskusto možete doživjeti i sa drugim vinskim sortama jer je Mirta, inače arhitektica po zvanju, poduzetnica po zanimanju, osmislila okuse uz Graševinu (posebnost su lješnjaci, sušena mandarina, kandirana korica naranče), Malvaziju (posebnost su badem, suhe marelice, limunova korica), Zinfandel (posebnost sušene borovnice, brusnice, cimet, maline), uz Pošip (posebnost su suhe smokve, badem, tonka, muškatni oraščić), uz Plavac mali (posebnost su sušene višnje i borovnice, kardam, cimet, klinčić, vanilija).
 
Obzirom na to da je moćnoj gomilici vino doživljaj i nismo vinski niti kulinarski kritičari zanimala nas je osobna priča kako, kada, zašto Mirta peče kekse, a ako tome dodam činjenicu da smo se Mirta i ja slučajno upoznale na WoW događanjima “WOW” Women On Wine – Žene i Vino (Misal pjenušci u DiWine baru i Božićnom domjenku i dodjeli godišnjih nagrada), potpuno mi je logično bilo nju pozvati na druženje u naš dom. I neke stvari ne možete pročitati, morate ih doživjeti. Posebnost takvih druženja je saznavanje činjenica u opuštenoj atmosferi do kojih ne možete doći pri poslovnom sastanku kao na primjer da je Mirtin djed prvi šef moje mame.  Večer sam osmislila tako da sam pozvala mamu, tetu, prijateljicu i kumu te je tako moćna gomilica dobila pojačani tim i njihovi komentari i misli, osim zabilježene na papir obilježit će i priču o ovim keksićima. Samo prati trag mrvica…
 
O Mirti ukratko: 90 godište, završila Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, nesretnim slučajem slomila nogu te tijekom dugotrajnijeg bolovanja i usred korone i potresa radila ono što je uvijek htjela i o čemu je uvijek razmišljala u slobodno vrijeme, ne o gradnji već o pečenju kolačića pa je vrlo jednostavno sve ono što radi i o čemu razmišlja u slobodno vrijeme sada stavila i u radno vrijeme. Uz to je ljubazna, fina, galantna, sposobna, vrijedna, inspirativna. Mirtina priča krenula je od povijesti ovakvog tipa kolačića, koji podsjećaju na cantuccine, biscotte, koji su se jeli i u doba Rimskog carstva, a gurmani u Italiji, Toscani ponovno su ih oživjeli servirajući ih uz vino, odnosno točnije umakali su tako suhe kolačiće u vino.
 
Moja kuma ih je odmah označila kao keksiće za svako raspoloženje/emociju, vino/prigodu dok je moj suprug keksiće označio kao one koji evociraju uspomene. Moju mamu je sljubljivanje keksića i vina vratilo u djetinjstvo, u Zagorje, gdje se posluživao kruh poškropljen vinom i posipan šećerom. Mi čvrsto vjerujemo da se takvo jelo, navodno francuski specijalitet, posluživalo samo odraslim Zagorcima:
 
1. sljubljivanje bilo je Pavel pjenušac, Šember winery inače naš izbor jer to ime nosi naš sin, a k tome je i wow izbor godine i Miscotti keksi s bademom i speculaas začinima.
2.sljubljivanje bila je graševina Vinarija Košćak s Miscotti keksićima za Graševinu, moj osobni favorit.
3. sljubljivanje bilo je Vinarija Jerković kujunđuša, pitka, užitna, svježa iz rodnog kraja mog oca, sa Miacotti keksima s maslinovim uljem i ružmarinom jer Mirta radi i slane keksiće.
4.sljubljivanje nastavilo se s keksićima za Malvaziju uz fantastično snažnu Malvaziju Montiron Medea Vinarija a onda smo isto vino sljubili i s keksima s limunom i paprom.
5.sljubljivanje bio je Vina Fakin – fakin good wines teran sa keksićima uz Teran i sa Miscotti keksima s kandiranim đumbirom i čokoladom kako bi okuse stavili na n-tu potenciju.
 
U intervalima Mirtu smo i goste iznenadili našim malim specijalitetima, koji su uključivali sir, kao što to obično i bude posluženo na vinskim degustacijama. E sad, baš, zato što većina vinara poslužuje slano uz vino, mislim da su Miscotti keksići jedna novina, jedno osvježenje u prezentaciji, jedan viši nivo i jedna dodana vrijednost. I ne samo za vinare, to mogu biti i proizvođači gina, maslinari, distributeri kave, vlasnici restorana, dućani zdrave hrane, dućani delikatesnih hrvatskih proizvoda. Jer ako planirate gostima i kupcima staviti na stol slatko, zašto to ne bi bio mali hrvatski proizvođač koji osobno s vama može dogovoriti okus koji vam najbolje odgovara, speći ga i potom prosušiti za vas u svojoj maloj profesionalnoj kuhinji, ljubavlju omotan?
 
Mirtin rad prepoznali su spomenuti Pupitres, MIVA Galerija vina, Volim ljuto, sestre Peršurić koje ih kombiniraju sa svojim fantastičnim Misal Peršurić pjenušcima, posebno najnovijim Misterom i mnogi drugi. Moju prijateljicu je silno zanimalo o kojoj količini raznih okusa govorimo, a Mirta je samo odgovorila: onoliko koliko mašta može proizvesti. Ono što je uvijek dostupno su sezonski okusi, kreirani na početku godišnjeg doba i dostupni u predivno aranžiranim, ekološki prijateljskim kutijicama omotani širokom satenskom maštom pa ujedno predstavljaju savršen poklon za vaše drage ili pak lijepo osmišljen poslovni poklon paketić.
 
Trenutno u slatkom zimskom paketiću Mirta peče:
Miscotti kandirani đumbir i crna čokolada, Miscotti badem sa speculaas začinom, Miscotti brusnica i pistacija i Miscotti hot choclate, dok u slanom paketiću nudi Miscotti suha rajčica i bosilljak, Miscotti ružmarin i maslinovo ulje, Miscotti maslac i začinsko bilje i Miscotti limun i papar.
 
No, ukoliko vi imate kao i mi neku svoju želju, ne bojte se – Mirta će ispeći vaše želje, fino i friško. Na našoj večeri orio se vokalbular pun riječi poput fantastično, mmmmm, savršeno, zanimljivo, simfonija okusa i slično iako su neki skeptici pri mom pozivu na degustaciju pomislili da će to biti poput onih prezentacija posuđa, pa ni smijeha nije manjkalo. Volimo ugostiti ljude, inspirirati se i sigurna sam da će Miscotti keksići doći u svom slatkom ili slanom izdanju svima onima koji imaju kakav proizvod uz koji mogu iste poslužiti, ako imaju prostor u kojem imaju goste čije nepce treba udobrovoljiti i iznenaditi ali naći će se i kod onih vinskih entuzijasta, nestvarno odličnih poznavatelja vina (čitaj Vedran Vereš, Gogi Sporki , Wine Fridays) koji samo žele u svojim mirnim obiteljskim večerima nešto posebno gricnuti uz vino. Na kraju večeri dobili smo kao domaćini ocjenu superhosta  , i sutradan jednako oduševljenje gotovo bi rekla kao i Mirtini keksići, jedan fini aftertaste… Završit ću priču potpomognuta prijateljičinom rečenicom koju je zapisala na papirić na kraju prezentacije i večeri: O Mirti i Miscotti keksićima – Sklad u funkciji čovjeku i njegovom užitku.
 
Baš kao i arhitektura. Nenametljivo, a opet ostavlja neponovljivi dojam. Bravo!