In vino veritas

Facebook
Twitter
LinkedIn
2. „IN VINO VERITAS“- vinski festival u Puntu 9. (petak) i 10.6. (subota) 2023.
In vino veritas… Zvuči sofisticiranije nego “što trijezan misli, pijan govori”… Vrlo korištena izreka od davnina sada je naziv drugog vinskog spektakla, odnosno vinskog festivala koji će 9. i 10. lipnja na zlatnom otoku doživjeti svoje drugo izdanje i sigurno ponovno privući pažnju posjetitelja otoka i turista zainteresiranih za zabavu i vinsku ponudu Hrvatske.
Malo smo zavidni onima koji za vikend odlaze u svoje vikendice na Krk… Tako je blizu, bliže nego naša Rogoznica, tako je zelen, više nego Dalmacija, toliko ima za ponuditi, više nego more&sunce, nekako je Krk otok koji ima mjesta za sve… Oduševljavao nas je svaki put kad smo stigli na njega, od fakultetskih lutanja do onog prije dvije godine kada smo prošli jednu od najljepših šetnica Mjesečeva Šetnica Baška, posjetili Gospoja i Kuća vina Ivan Katunar i saznali baš sve… O žlahtini, o ljudima, o poljima, kušali divnu Santa Luciju i Sansigot moj omiljeni…. Vino je divan medij, rekao je Ivica Matošević, Matošević u jednom našem druženju, a mi smo upravo od vinara saznali povijest….
I zato…. Osobno me veseli da Krk ima tako važan događaj.
Za sve one koji žele više od života, više od običnog vikenda na moru, za sve one moje prijatelje koji će produženi vikend, obavezu svih državljana Lijepe naše, provesti na Krku….
Koncept Festivala, „I VINO VERITAS“ rođen je u suradnji TZ Punat uz idejnu i medijsku podršku vinske promotorice i novinarke Sanje Muzaferije, a po prvi puta se uspješno održao lani. Odmah je dočekan s oduševljenjem.
Dok je prošlogodišnji Festival bio okupljanje vinara Iloka, Baranje i Erduta i predstavljanje malih obiteljskih vinarija s istoka Hrvatske na Kvarneru, ovogodišnji, 2. „IN VINO VERITAS“ festival se okreće vlastitim, itekako zanimljivim i jakim snagama kvarnerskih vinara objedinjenih u udruženje „Kvarner Wines“.
Imate priliku kušati – fina vina vinarija: Vinske kuće Pavlomir iz Novog Vinodolskog, PZ Vrbnik, Vinarije Gospoja, Kuće vina Ivan Katunar, Estate Winery Katunar i Šipun, odreda iz obližnjeg Vrbnika.
Zaštitno lice ovogodišnjeg Festivala je prijatelj Punta, eno i gastro znalac i bloger – Domagoj Jakobović Ribafish – koji je upravo u Puntu lani dovršio i svečano obilježio završetak svog trogodišnjeg veličanstvenog projekta „Rok otok“, a koji će se u petak i osobno pridružiti Festivalu. Za one koji žele znati nešto više stručnu radionicu „Tri aduta s kvarnera“ o autohtonim sortama Kvarnera i vinima ovog kraja u subotu će održati Lucija Matijević, sommelierka i ambasadorica Kvarner Wines, pod pokroviteljstvom TZ Kvarnera.
Obje večeri predviđen je zabavni program uz nastupe Elvis Stanić’s FRENCH TOUCH Accordion Trio (Elvis Stanić: harmonika; Spartaco Črnjarić: gitara; Darko Mihelić: kontrabas & DJ The Funkabels) te klapa „Rašketa“ i „Tramontana“.
TZ Punat i izvršni organizator Festivala Kvarner Wines organiziraju prodaju bonova domaćim i stranim posjetiocima, uz čaše za degustaciju vina, a izložena i kušana vina posjetitelji će moći kupiti izravno kod vinara.
E sad…
Nekada su se važne odluke upravo donosile uz vino. Ljudi su bili opušteniji, ugodniji, govorili su istine i bili su hrabriji u izražavanju stavova i dosljedniji. Ako pretjerate u istini 9.6. dođite i 10.6., kao i oni koji su nakon “iskrenijih noći odluke” sljedeći dan morali potvrđivati donesene odluke…
Iako nekad su trijezniji morali potvrđivati odluke donesene u slobodnijem stanju, ali onda opet su neki u slobodnijem stanju ispitivali ono što su donijeli trezveni i uštogljeni…
Kažemo Vam “in vino veritas” pa kako god…