Goriška Brda

Facebook
Twitter
LinkedIn
Prvo putovanje u Goriška Brda odgodila je korona, drugo poplava ( u kojoj smo igrali prilično aktivnu ulogu🙄) ali treći pokušaj nam ne bi odgodila ni najezda skakavaca. Očekivanja od te, usudili bi se reći, jedne od najvažnijih europskih, pa i svjetskih destinacija bila su velika i možemo reći da su se i više nego ispunila.

Iako ćemo se u posebnim pričama osvrnuti na neke od vinara koje smo tamo posjetili imamo potrebu s vama podijeliti i opći dojam i približiti vam važnost te regije za svakog vinskog entuzijasta.Kolijevka je to rebule, krasne sorte koja daje široki spektar odličnih vina, od onih svježih do jantarnih macerata.

Smještena na razmeđu Slovenije i Italije sortiment, terroir i vinifikacija predstavlja jedinstveni spoj u pristupu proizvodnje vina.
Za one poput mene koji sam zaljubljenik u oranž vina Brda su neiscrpan izvor novih okusa, iskustava i senzacija. Ali ništa manje se ni ne može očekivati od regije koja je dala Joška Gravnera koji je pojmu oranža dao puni smisao i koji je širom otvorio vrata drugim vinarima koji su slijedeći njegov put obogatili svijet vrhunskim vinima. Kako smo imali više pokušaja dolaska nastojali smo se maksimalno pripremiti za sve što nas čeka i svejedno smo naišli na brojna iznenađenja, naravno pozitivna.

Prvi dan je bio rezerviran za Carolina Jakončič Winery ( o kome ćemo i posebno pisati) čija su vina već u startu visoko postavila letvicu pa smo se zabrinuli da li će nam zbog senzacionalnog početka ostatak vinskog puta po Brdima biti manje dojmljiv.
Naravno, razlog za brigu bio je nepotreban.🙂 Nakon njega red je došao na pravi mali dragulj kojeg nam je otkrio Dominik Jagunić.
Taj dragulj imena Vina Blazic se nalazi na samoj granici Slovenije i Italije pri čemu se većina vinograda nalazi u Italiji.

Proveli smo savršenu večer, iako je vani ljevalo kao iz kabla ali zato su se gđa i g. Blažič pobrinuli da nam u čaše natoče ono najbolje što je izašlo iz njihovog podruma a bilo je tu i rebule, sauvignona, malvazije, merlota i sve u odležanoj oranž varijanti ali ono što me je posebno izulo bilo je Blaž Belo iz 2019, izvanredna macerirana kombinacija rebule, chardonnaya i bijelog pinota. Cjelokupno druženje i vinsku priču te vrijedne obitelji detaljno ćemo vam prepričati u narednom periodu.

Idući dan je još bio intenzivniji a započeo je druženjem sa iznimno zanimljivom obitelji Ščurek wine koja je svoj šarm, veselje i vibrantnost pretočila u ista takva vina. U prekrasno uređenoj kušaoni iz koje se jasno vidi granični kamen koji čini među između Slovenije i Italije i gdje nas je kroz veliku staklenu stijenu obasjavalo jesensko sunce naglašavajući prekrasne boje vina u čašama koje smo tamo kušali uživali smo nekoliko nevjerojatnih sati. A kušali smo skoro sve iz njihove palete vina ali i o tome ćemo također posebno pisati, no ne mogu ne istaknuti njihovo Dugo, kako mu i ime kaže dugo odležavani macerat Chardonnaya, rebule i bijelog pinota i Pikolit kojeg smo već ranije pili i sad smo odlučili utvrditi gradivo.😉

Nakon toga uživali smo u ručku spremljenom u Kruh in vino, Vila Vipolže poslije čega su na red došla još dva velikana iz Brda koje ne treba posebno isticati Edi Simčič wines i Movia Wines . Kod prvog smo u prekrasno dizajniranoj vinariji i kušaoni posebno uživali u Single vineyard Fojana Sauvignonu iz 2018 te Chardonnayu iz iste godine. Kod Movie smo, na poslije pljuska suncem okupanoj terasi, uživali u Puro pjenušcu kojeg nam je naša domaćica vrlo vješto otvorila pod vodom te naravno Velikom Blanc i Velikom Rdečem kojr predstavljaju klasike Movijinog repertoara.

Za treći i posljednji dan toura po Brdima ostavili smo KABAJ koje je sa svojom sjajnom vinskom pričom a koju prati isto tako sjajna gastronomska priča must visit točka u Goriškim Brdima. S obzirom da ja nisam bio u nekoj formi zbog toga što se mineralna sirovina u mojoj žuči odlučila pokrenuti😔, glavni teret pairinga vina i hrane preuzele su Anja i punica i bile su oduševljenje. Meni je to naravno poticaj ( a i više nego dobar razlog) da se lišen zdravstvenih tegoba vratim tamo i kušam raskoš njihovog rieslinga, sauvignona i rebule.
A vratit ćemo se sigurno i zbog još puno toga što nismo kušali ali i zbog prekrasnih ljudi iz Apartma Fojana koji su nas prekrasno ugostili i zbog kojih smo se osjećali kao kod kuće što je posebno bitno nama koji putujemo s djecom.
Ukratko, za sve vinske znalce, entuzijaste ali i početnike Brda su nezaobilazna postaja gdje ćete u potpunosti moći iskusiti esenciju onoga što bi neko vino trebalo predstavljati.

Jedva čekamo ponovni susret s ovim predivnim vinogorjem.🥂