Pijemont

Facebook
Twitter
LinkedIn
On the road again,
Just can’t wait to get on the road again…
Jedna predbožićna večer uz vino dovela nas je do ne baš teške odluke: Idemo na put!
Destinacije: Piedmont i Burgundija.
Od glavnih europskih vinskih destinacija ( a većinu smo posjetili) ove dvije regije su bile visoko na ljestvici prioriteta.
Početak siječnja možda nije najsretniji termin za vinsku turneju pogotovo kad se uzme obzir prijetnja nadirućeg polarnog vortexa koji se nadvijao nad Europom. ❄
Analizom 10 različitih vremenskih prognoza zaključili smo da će sve biti ok s vremenom i bilo je.
Uostalom mi smo već iskusni puntnici kroz ekstremne vremenske uvjete.😏
Dio 1. Piedmont
Kao bazu našeg dijela puta u Piedmontu odabrali smo Alba, Italy gradić koji je najpoznatiji po tvorcima slatkog čuda koje je mnoge od nas učinila ovisnicima- Nutelle. 😋Ali isto tako riječ je o gradu koji se nalazi na gotovo jednakoj udaljenosti od dva najvažnija mjesta u ovoj vinskoj regiji. Barola i Barabaresca.
Kako su početkom siječnja mnogi restorani ali i vinarije zatvoreni izazov je bio pronaći mjesta gdje ćemo fino jesti i kušati sjajna vina.
U tome nam je od velike pomoći bila naša stanodavka Anna koja nam je preporučila divan restoran Osteria Tastè u blizini Albe. Uživali smo u finom rižotu, paštama, njokima upotpunjenima najpoznatijim bijelim tartufom na svijetu i naravno prefinim vinima koje nam je preporučila ljubazna vlasnica.
Nakon sedmosatnog putovanja upravo nam je to trebalo, opuštena večer i za nas i za dečke koji su poput odraslih uživali u okusima talijanske kuhinje.
Za početak vinske turneje po Piedmontu odabrali smo Barbaresco i dvije potpuno različite vinarije.
Vinarije Piercarlo Culasso i Piazzo comm armando.
Jedna mala obiteljska s 5 etiketa i jedna velika s impresivnim brojem etiketa različitih vinifikacija i stilova.
U Piercarlo Culasso ugostila nas je Martina, kćerka vlasnika kojoj je uz njezin sinkronizirani prijevod s talijanskog asistirao otac Piercarlo.🙂
Barbera i Nebbiolo, to je ono što ćete stalno slušati u ovom dijelu Italije. Dvije su to sorte od kojih Barbera daje nježna, vrlo pitka bazna vina a Nebbiolo vino visoke kiselosti i sadržaja tanina, sa raznolikim aromama čokolade, ljubičice, trešnje, ruže i koja imaju visok potencijal starenja te koja daju neka od najboljih vina na svijetu. I upravo smo tu raznolikost kušali u podrumu kod Piercarla.
Ispričali su nam svoju priču koja naravno datira desecima godina unatrag ali u pravu proizvodnju su se upustili unazad desetak godina kada su i uložili značajna sredstva u podrum, bačve i strojeve i rezultat je itekako vidljiv u buteljama.
Anja je bila ugodno iznenađena vinom Barbaresco Faset iz 2018. Dok sam ja prednost dao godinu starijem Duosoli.
Druga po redu a nakon opet krasnog ručka u Osteria Taste, bila je također obiteljska ali i po tradiciji i po hektarima vinograda pa onda i naravno i po količinama znatno veća vinarija ali opet sa šarmom i srdačnim pristupom domaćina.
Kušanje u Piazzo Comm. Armando smo odradili u podrumu među hrastovim bačvama gdje nam je jedan od enologa prezentirao jedan drugačiji stil vinifikacije i Barbere i Nebbiola koja daju vina drukčijeg karaktera od onih koje smo kušali ranije tog dana. Posebno bi izdvojili Vigna Giaia Nervo Barbaresco Riservu iz 2016 te Fratin Barbaresco iz 2017 koja svojom zaokruženošću i potencijalom za starenje predstavljaju vrijednost za novac i nećete požaliti da ih kupite i spremite u podrum na par godina.🍷
Mi ne bi bili mi da si nismo organizirali i kušanje pjenušaca. Trebalo nam je nekih 40 ak minuta do mjestašca Canelli gdje se smjestila prekrasna Contratto Winery gdje se više od 150 godina klasičnom metodom proizvode pjenušci koji odležavaju u nepreglednim podrumima. Kušali smo razne pjenušce, trogodišnje, petogodišnje ali i one starije od 10 godina i zbilja je bilo teško odabrati favorita ali kao vrlo zanimljivog izdvojili bi Special Cuvee Pas Dose iz 2013. koji nas je svojom puninom, briošastom i puterastom aromom ostavio bez teksta. Nakon kratke rekuperacije i ručka došao je red na Barolo u kojem smo prema još jednoj izvrsnoj preporuci drage Anne posjetili Giacomo Grimaldi vinariju. Kakav pogodak!!!
Iako u renovaciji ugostio nas je Alberto Grimaldi, najmlađi u lozi ove vinarske obitelji. Složio nam je fantastičan line up u kojem je jedno vino posebno iskakalo.
Riječ je o Ravera Barolo iz 2020 za kojeg smo se svi složili da je već sad poprimilo karaktetistike velikog vina u nastanku i koji će svoj puni potencijal doživjeti kroz 5-10 godina.
Kušanjem sjajnih vina u nevjerojatno lijepom Barolu završili smo našu kratku turneju po Piedmontu u koji ćemo se sigurno vratiti na više dana.😊
Slijedio je put u Burgundiju o čemu pišemo u sljedećoj vinskoj priči…