Lu-Ma Wine & Friends

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ne propustite wow preporuku WoWica!
Sjajno smo se provele, bilo je odlično, kakav line up vina, koliko ljudi ponedjeljkom ovdje zalazi, kako je ovo dobro vino, – neki su od komentara koji su frcali zrakom tog divnog kišnog ponedjeljka u Lu-Ma Wine &Friends baru u Malogoričkoj 42, u Zagrebu.
Očekivale smo kao WoW-ice srdačnu dobrodošlicu i predstavljanje vina i prostora vinoteke i vinskog bara na visokoj razini, no možda nismo očekivale da ćemo sve to dobiti tog dana, u tolikoj mjeri, u šarolikom društvu sazdano od WoWica i WoW simpatizerki. Svaka od nas ima pravo uživati u blagodatima koje Udruga nudi, a ovakve su večeri baš jedne od tih blagodati.
Organizaciju ove večeri shvatila sam kao čast, kao teret i kao izazov. Čast mi je uvijek organizirati i dijelom sudjelovati u radu udruge WoW, što radom, što promocijom, što podržavanjem tog višegodišnjeg napora i jako sam si ponosna što sam članica, što sam kao članica i organizatorica povela majku i sestru na druženje. Teret mi je veliki uz naporan posao, dvoje male, ali divne djece, grunt i osobni vinski blog organizirati ikakvo druženje. No, ovdje se onda javi onaj izazov. I to je ono što pokreće i što te gura. Ništa nema izazovno u dogovoru sa Voditeljima ovog divnog bara jer smo u par minuta, uz čašu Šember rose pjenušca koji se perlao u prekrasnoj Italesse čaši dogovorili detalje. Izazovno mi je bilo da li će se javiti dovoljan broj članica, do 15 tak i tko će se javiti. Izazovno je ne znati tko se sve prijavio na druženje i kakva će biti atmosfera. A ono, neočekivano dobro društvo u kojem se samo neke poznaju, a neke su se tek upoznale. Ali spaja nas ta strast prema vinima i nosi nas energija da ćemo ovakve lijepe vijesti pronositi dalje i sudjelovati u širenju vinske kulture, zaljubljenosti u vina i vinski svijet kojem, kao konzumenti, itekako pripadamo. I vjerujte, uvijek nam je tako.
Naše veselo društvo vodio je sommelier kojem smo odmah čestitale na početku Sretan Dan sommeliera 3.lipnja! Posebno je bilo divno što je predsjednica udruge Sanja Muzaferija nazočila tom kušanju, a ako pitate zašto…zbog vedrine, osjećaja povezanosti i kontinuiteta. Uz divne plate PUT po ITALIJI (prousciutto San Daniele, breasaola, lardo di Colonnata, slaami, pecorino, burratina punjena pestom genovese) krenuli smo s kušanjem vina od kojih je prvi bio divan rose pjenušac Bertoša. Od hrvatskog pjenušca prelazili smo na francuski sauvignon, pa španjolski sjajan verdejo, pa malo provansalskog rosea, do divnog hrvatskog crnog vina Jakovac pa do Malbeca. Morali smo se, kako i priliči, počastiti divnim slatkim zalogajčićima gdje doista ne samo slika govori tisuću riječi već su doista preukusni i bili su u punom smislu šećer na kraju.
Više o vinima u nastavku teksta:
Bertoša pjenušac rosé
Vina Bertoša i pjenušac rosé 2022., je još jedno vino koje dokazuje da se danas pjenušci piju u svim prigodama i u svako doba dana, a ljeto koje dolazi pravo je vrijeme za kušanje novih i drukčijih kombinacija sorti, mirisa i okusa u pjenušavim vinima.
Ovaj je pjenušac napravljen klasičnom šampanjskom metodom sekundarne fermentacije u boci, ima 13 % alkohola, tri je godine je odležan na kvascima. Neuobičajena je kombinacija dviju zanimljivih sorti, terana (70%) koji mu daje svježinu i sivog pinota (30%) koji mu daje eleganciju.
Sauvignon Blanc Jeanne
Ovaj prekrasan sauvignon dolazi iz vinarije Domaine de Rhodes, u Cazilhacu, u blizini srednjovjekovnog grada Carcassonnea. Kvaliteta vina proizlazi iz preciznog i pomnog pristupa vinu a filozofija Domaine de Rhodes duboko je u obiteljskoj povijesti, terroiru i poštovanju okoliša. Dvije obitelji Fabre i Gouyric željele su ostvariti težnju održive poljoprivrede u Languedocu. Zbog toga je imanje u organskoj pretvorbi, Postoje rasprave o točnom podrijetlu sauvignona, a ali općenito se vjeruje da potječe iz regije Bordeaux u Francuskoj. Smatra se prirodnim potomkom grožđa Savagnin blanc koje potječe iz regije Jura. Iza ovog vina stoje 2 obitelji, odležava 12-1 4mjeseci, pitko je i mineralano, ne previše jak na nosu.
Marquis de Riscal, verdejo 2022. –
Svježe i uravnoteženo vino svijetle, slamnato žute boje, 100 % od sorte verdejo a berba je obavljena u noćnim satima. Osim što je vino osvojilo sve prisutne WOW-ice (i jednog pratitelja) – i u naknadnom glasanju osvojilo uvjerljivo najviše glasova, valja reći i riječ- dvije o vinariji. Autor projekta koji je realiziran 2006.godine slavni je arhitekt Frank O’Gehry a ova izrazito efektna vinarija zapravo je nastala revitalizacijom sela Elciego i vinarije Marques de Riscal iz 1858. godine, a iznad stare vinarije izgrađen je i hotel i to tako da izgledaju kao jedna zgrada. Stara vinarija i novi hotel zajedno stvaraju – Grad vina/ City of Wine. Zanimljiva je priča o tome kako su vlasnici odabrali za projekt upravo slavnog Franka O’Gehryja – jer su se naprosto zaljubili u Guggenheimov muzej u Bilbau, a O’Ghery je pristao na suradnju jer su mu na prvi razgovor donijeli bocu vina iz 1929., godine njegova rođenja. Bilo to prvi O’Gheryjev susret s vinskom arhitekturom a kasnije je projektirao još nekoliko vinarija, među kojima i vrlo cijenjeni Clos de Jordanne. U ovom projektu, O’Gehry je ostao dosljedno vjeran svom prepoznatljivom stilu, kojem je dodao „vino“ : tj. boje bijelog i crvenog vina koje se reflektiraju na fasadi, a potpisuje i i cjelokupan interijer, dok je namještaj u hotelu odreda španjolskih dizajnera i proizvođača. Hotel ima i restoran s jednom Michelinovom zvjezdicom u kojem se poslužuju avangardno i modernistički reinterpretirana tradicionalna jela.
Chateau Favori cuvée
grenache, cabernet sauvignon…
Vino blijedo ružičaste boje s prekrasnom sjajnošću i odsjajima. Na nepcu iskreno i svježe s finim paprenim začinskim tonovima.
La Diva, Jakovac, 2022.
La Diva je savršen spoj barrique-iranog merlota te cabernet sauvignona koje ovom vinu daju snažnu bogatu strukturu, konkretnost, punoću i svježinu bobičastog voća, sve one karakteristike snažnih, moćnih, crnih vina koja nadahnjuju i donose radost.Vino je 12 – 14 mjeseci odležavano u većim, starim bačvama i još 9 u bocama. Ovo je svakako vrhunski cuvée. Uravnoteženo, harmonično i užitno vino, harmonija okusa. Predložena tempetraura serviranja je od 17-18 °C a pije se uz crveno meso, plavu ribu i tjestenine s kremastim umacima.
Malbec Catena Zapata
Vino je tamne, gotovo ljubičaste boje s plavo-crnim odsjajima – na nosu zrelo tamno voće, delikatne cvjetne note i tragovi čokolade. U ustima je vino bogato i moćno, senzualno a osjećaju se začini, koža, duhan. Završetak je taničan uz hrskave kiseline i nježnu mineralnost. Bodega Catena Zapata je jedna od najstarijih obiteljska vinarija u argentinskoj pokrajini Mendoza, sub-apelaciji Agrelo, s vinogradoma smještinim visoko u Andama. Zgrada vinarije također je arhitektonski zanimljiva jer podsjeća na piramide iz doba Maya a osnovao ju je 1920. talijanski doseljenik Nicola Catena, kojeg je naslijedio sin Nicolás Catena Zapata. On je prvi donio europske tehnike i tehnologiju su proizvodnji vina te promovirao visinske položaje kao pogodne za uzgoj vinove loze. Danas je u vinski posao uključena i, kako kažu, karizmatična kći Laura Catena, kao i ostali članovi obitelji Zapata. Specijalnost im je miješanje sorti cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, petit verdot i malbec, po uzoru na Boredaux. Kreativnost vinarije Bodega Catena Zapata je čuvena, a vina na visokoj cijeni.
Kao WoWice pomno biramo mjesta druženja, i detaljno ih onda i sustavno pratimo. Lu-Ma Wine &Friends bar oduševio nas je kako vinskim barom tako posebno vinotekom u koju nas je uveo sommelier i pokazao više stotina boca, od nekih reprezentativnih magnuma, do nekih posebno odabranih etiketa koje ne možete kupiti drugdje. Bilo je odlično organizirano jer smo odmah mogle i tržiti ono što smo probale pa smo tako, gotovo svaka tržile španjolski verdejo koji nas je oduševio i koji je uostalom i Vino te večeri, u našem neobaveznom kvizu.
Sustavno praćenje naših domaćina znači ponovni povratak WoWica u ovaj divan prostor, u slobodnom aranžmanu ili u ponovno skupnom, prenošenje doživljaja drugima što kroz društvene mreže što osobnim usmenim predajama. Kad doista nakon večeri osjetite nagon za povratak u taj prostor onda znate da su domaćini odradili odličan posao, da smo mi kao gosti odradili posao i da se rodila ljubav…
U krajnjoj liniji, uvijek s mužem ponavljam kako se možda ne sjećamo naziva vina, ne možemo kao sommelier osjetiti sve mirise i okuse ali točno znamo kako smo se negdje osjećali…
Sa punom odgovornošću i sa ponosom u srcu mogu reći mi WoWice smo se divno osjećale u Lu-Ma Wine &Friends, ne propustite otići tamo!